CAUSE I AM BOTH, LEFT AND RIGHT BRAIN

April 26, 2011

hala tuju seorang lepasan spm yg kurang cemerlang


menulis dalam keadaan yang tenang :)

assalamualaikum kpd semua pembace setia blog saye (bjet ramai je :p) ,,

seperti yg kita ketahui,,skrg memang semua orang sibuk dgn sesi temuduga,, tawaran sana sini,,camp dan sebagainya..tahniah saye ucapkan dan tumpang gembira atas rezeki yg kawan2 dapat.tahniah sekali lg.xada lgsg rase dengki dlm hati ni.sebaliknya...anis jadikan korang2 semua ni pembakar semangat anis untuk lebih berusaha pd mase yg akan datang:) terima kasih kpd kawan2 yg sudi berkongsi ttg pnglaman2 temuduga mereka.sama ada melalui jaringan sosial facebook mahupun blogger.sememangnya,,stiap ape g dikongsikan tu,,sgt berguna buat anis dan kwn2 yg lain juga.mungkin bukan sekarang,,tapi..utk mase yg akan dtg.

buat masa ni,,anis belom dpt apa2 tawaran lagi.yelah..anis xminx maktab dan uni2 swasta..mgkin ramai yg tertanya2..knape anis xminx maktab.. sebnrnya.. mcm ni..anis xminat utk jadi cikgu..sbb ape xminat ? sbb gaji die siket ke ? sbb cikgu ni pilihan terakhir ke ? HEI HEI ! sape kate anis xminat jd cikgu sbb tu..kerje cikgu ni gaji die bnyk ok.dapat elaun lagi.dan kerja cikgu ni bukan pilihan terakhir tau!!(lek anis,,cool..cool..) kerje ni sgt2 la mulia.sbb die dpt memajukan ank bngsa die sndri..dan ade juga yg ckp..alah try jela interview...nak dpt pnglman..ye..ape yg di ckpkan oleh kawan2 tu sgt betol.sbb pengalaman ni sgt pnting..tapi..ntahla..kata hati anis xterbawak ke arah tu...

ade jugak yg cakap.."tapi kalo jadi cikgu komfem dapat kerja".anis jawabla.. "tapi,,aku xminat mengajar.aku nak jadi bnde lain"...kawan anis jawab,,"tapi skang ni susah carik keje weh.ramai penganggur kat lua tu.akak2 ni ramai menganggur lepas blajar.."okay..anis hargai sgt2 nasihat die tu.anis tau kawan anis xnak mase depan anis terbuang mcm tu je.mksodnye,,xdapat kerja la..ape yg die ckp tu mmg betol pon..TAPI TAPI TAPI !kalau blh bkn jwpn tu yg anis nak.ape yg anis nak.sokongan!skgn dr kawan2.buat kawan2 anis yg berfikiran mcm ni.ye anis tau kalau korang masok mktab teros dpt kerje.tapi kawan...kalau anis buat sesuatu yg anis xminat...kawan2 rase,,anis akan puas x dgn ape yg anis capai ?mesti xpuas kan..belom cuba belom tahu.. kite mencuba dan berusaha..insyaAllah..Allah akan tlg kite kalau kite betol2 bersungguh2 dan ikhlas dlm melakukan sesuatu perkara..

mgkin ade yg tertanya2...mungkin adela....haha..anis ni nak amek course ape snanye?? okay..anis nak jd surirumah sepenoh mase..korang gelak eh ?ape korang egt sng ke nak jd suri rumah spnoh mase !...hehehe.xdelah..wanita skrg kne cari duit..wanita berkerjaya gitu..cita2 anis nak jadi akauntan..anis xkire..ape jua care pon..anis nak dptkan tittle ACCA tuh...ACCA ni la yg diidam2 kan oleh para akauntan.buat pngtahuan kawan2,,anis mmg dari f2 nak jd akauntan..mmg minat sgt2.xtahula knape.dan time f3..berminat jugak nak masok aliran yg ade akaun tu.wlpon mulot ckp nak msok sc agame..dlm hati lain..hehe.dan..mase f4..mmg belenggu..same ade nak masok sc agama atau sc tulen(akaun).arghh! pening pening..anis nak masok akaun..tapi die xde arab..anis mmg nak kejar bahase arab tu...tapi..kalau sc agama..xde akaun pulak..hadoi..mcm mane la nak pilih...last2..lepas tanye akaq2 dan abg2 senior f5 dan yg dah habis sekolah..yg da msok u semua2. tnye2 cikgu2 ustazah2..bncg2 ngn family..kaum kerabat semua.anis pilih sc agama. alhamdulillah..selama dua tahun ni anis dapat belajar 3 sbjek yg lain dr plajar2 sc tulen.iaitu..bahasa arab yg mmg diiginkan..pqs dan psi... sememangnya... ketiga2 matapelajaran ni...xrugi belajar.bnyk sgt bnde2 yg bergune...knape bergune?? sbb semuanya bnyk berkaitan dgn ayat2 suci alquran.die membuatkan kite lg nak tau semua maksod2 dalam alquran tu.dan dpt tau knape jd mcm tu dan jd mcm ni.rase puas sgt blaja ni.best best :)ade juga pndpt.."xrasa rugi ke blaja arab,pqs dan psi pnat2.last2,,kat u..xde kne mgena lgsg pun ngn ape yg korang blaja tu".hei hei ! bende ni sgt berguna dlm kehidupan korang sbgai seorg islam tau.

dan.anis xrase menyesal ke x amek akaun mase f4 & f5 sbb nak jd akauntan ? hem..xdela rase menyesal sgt.sbb berdasarkan blog2 yg anis bce,,pnglaman2 kakak2 senior,,ramai di antre mreka dan kwn2 diorg yg dr skolah lain yg aliran sc..amek course akaun.diorang kate.asalkan kite minat.mesti boleh bawak.jgn risau.tapi2..."xsusah ke nak blaja dr mula..sdgkan org lain sume da blaja tem skola mngh"..kawan2.kalau anda2 semua asyikla fikir..xpeke ? xsusah ke ? boleh ke ? bole dapat kerje ke ? sampai bile bile pon ..kawan2 semua xkan dapat ape yg dinginkan dlm hidup ni.kawan2 semua xkan rase puas tau.. mungkin result anis xbrape memberangsangkan dlm spm..tapi..anis bersyukur sbb dpt blaja 3 subjek tu..betol cakap ustazah dan ustaz..awak blaja ni..bukan utk periksa je.tapi utk hidup! ye..nmpaknye..ape yg dikatekan tu.sgt2 lah betol..xlupa jgak sbjek2 yg lain..kalau xblaja semua tu..mcm mane nak msok u kan..mcm bm,bi math tu..

dalam upu dan matrik...dua dua anis mintak kbnykannya acountancy..mase skrg nilah..anis akan cuba capai ape yg anis inginkan..ni la peluang anis spaye tak rase rugi dan menyesal pd mase akn dtg.anis dah cuba cari blog2 tentang diorg2 yg study account ni.ye..memang agaksusah aliran yg anis pilih ni.. tp..bile tgk pnglmn diorg2 ni..anis tau anis pon boleh buat.kalau bukan kita yg nak percaya diri sendiri..siapa lagi kan ? tapi..keputusan pmilihan matrik dan upu xkeluar lagi..jadi.xbrani nak kata apa2 lagi...hanya mampu berharap dan berdoa je skrg..anis harap..anis dapat dua dua ni..harap sangat2...anis minx..kawan2 semua sentiasa doakn kejayaan anis dunia dan akhirat.dan tentu jugak anis doakn kawan2 yg lain.semoga kite bejaya sama2 :)

insyaAllah...Allah permudahkan rezeki dan perjalanan hidup kita didunia dan di akhirat ni.semoga.kite semua berjaya bersama sama.di harapkan.anis dan kawan2 semua xakan rase menyesal dgn pilihan masing2.buat kawan2 yg akn hadapi temuduga.buat betul2.peluang hanya dtg sekali dlm hidup.


sini ade sedikit informasi ttg course yg kawan2 pilih > click here


akhir kata,
selamat maju jaya buat semua :)

lots of  love,
anis <3


.

22 comments:

S H A H K I N N A ' S said...

semoga berjaya anis! :)

MaMa AiNi said...

semuga impian anis akan memjadi kenyataan..insyaallah, n gud luck gurl!!..

norsafina said...

goodluck!
tak kesah pon ameek aliran ape,
boleh je kalau nak jadi akauntan kan.
aja2!

anis kristal said...

@S H A H K I N N A ' Sthanks kinna.semoga berjaya utk awak jugak :)

anis kristal said...

@MaMa AiNithanks mama aini.insyaAllah.anis akn buat yg terbaik kalau dpt :)

anis kristal said...

@norsafinahehe.betol tu safina.insyaAllah.semoga kau pon berjaya :)

~ farhana selamat ~ said...

yeay! anis cik akauntan wanna-be..
gudluck anis, hopefully your dreams comes true!
inna ma'al 'usri yusra..
biarpun jenuh perit ditalu, pasti bertemu tenangnya..

anis kristal said...

insyaAllah farhana.amin :)
thanks a lot fana.i love u :D
thanks kata2 smgt tu.anis suke bce blog fana.xpenah tlpas stu entry pon :)
smoge frhne juga brjye dunia akhirat :)

Anonymous said...

Anis... jadi housewife please. Bertuah suami Anis kalu ada isteri yg pandai jaga anak2 dan rumah. Tapi yg paling penting mestilah pandai jaga suami ;D hahaha...

anis kristal said...

@Anonymoushei hei zain.haha.memang la bertuah.rugi sape xmasok minang awal2.hahaha.

din said...

anis..lek k..haha,,bgus tul ayt~ :)


owh nak amik akauntan..sme la ngn aq...rilex,,
jd akauntan x ssusah mane klau mnat itu ade.!
+ pudin pun amik accountacy..rmai je la yg amik accountacy....so jgn rsau..!

klu need any help...here i am..haha..
ye la..ape gne kwn klu x tlg..
ape gne de ilmu klu x kngsi..


ok..gudluck!! nt jmpe kot stu ari nt,,sme2 kita jd akauntan yg brjaye..!! :)



p/s: klu prlu pape ttg akaun...gtau,,insya-Allah aq leh tolong..

fieya said...

gud luck anis :)

jadi akauntan yg berjaya pada masa akan datang :)

anis kristal said...

hehe.thanks safiuddin :)
yeap.nak amek acc.same eh.sep sep! hehe
hehe.pudin! thanks sgt2.anis hargai pertlgn yg pudin nak kasi tu.if ade ape2 mslh dan bnde yg anis nak tau.anis akan cari pdin okay :)

hehe.goodluck to you too friends.hehe.yeah.hidup akauntan :DD

p/s from me : orait.i 'll ask you :)thanks again :)

anis kristal said...

thanks fieya.amiin :)
semoga fieya berjaya jugak di msa an dtg :D

Cik Tie Berbicare said...

anis boleh ! ^^ aku yakin kau boleh ! aku pecaye kau boleh ! :)

anis kristal said...

nura ! nura ! terima kasih sgt sgt :D
aku pun yakin kau boleh :DD

cik chopu said...

anis, amek je lah account kalau tu yang kau minat. even yett yg engineering pun boleh tuka arah nak amek account. selagi ada minat, insyaAllah boleh berjaya. asal kau enjoy belaja, aku yakin kau cepat pickup punya. mana tau satu hari kelak kau lagi hebat dari budak2 yang dah amek account zaman sekolah menengah. masa bukan punca kita nak gagal. goodluck!

[sori aku bebel panjang2 macam ustazah pulak, hehe]

ezzaty harith said...

ske entry nie..sme ngan akak dlu anis..xnk amek arab..tp tme f4 amek sen agame..pastue an dlu akak nk amek uia..tp sebab ad arab tros xjidk nak apply..
tue akak amek matrik..tp an anis rezeki akak tetap ngan arab...masuk USIM pas matrix..usim lak an wajib arab..uia tak msok pointer..tp u akak masok..haha
last2 skrg akak redha je..mgkin tue terbaik ngan akak..jd anis flow the flow..n letak an matlamat..yang lepas biar lepas ea :)

anis kristal said...

orait mas.thanks sgt sgt atas nasihat tu.haahkan.yett pon g amek acc.nnti nak try tnye die la.hehe.insyaAllah mas.harap harapnye.mcm tu lah kan:) thanks again n goodluck to you too cik chopu :)

p/s : haha.xpe xpe.aku rajin membace.kui3 ;p

anis kristal said...

hehe.suke eh ? haah2.dlu akq sc agme ! ehhe
alalala.yeke ? nmpknye..mmg da Allah ttpkan kat situ kan.rezeki akq kat situ la nmpknye.orait kak zaty.anis cube yg terbaik :)) terima kasih dan slamt berjaya buat kak zati ^^

Anonymous said...

anis!!chaiyok2 :)

anis kristal said...

terima kasih ! aja aja :D